Jablečník

Jablečník obecný

Jablečník obyčajný

Marrubium vulgare

Čeleď: Hluchavkovité


Užitná část: nať (Herba marrubii albi)

Vytrvalá plstnatá rostlina dorůstající výšky 25–50 cm, výjimečně až 70 cm. Lodyha je přímá, hranatá, vlnatě chlupatá, v dolní části někdy dřevnatějící a téměř lysá. Aromatické vrásčité listy jsou vstřícné, oválné až vejčité, řapíkaté, 2–4 cm dlouhé, po rozetření voní jako jablka. Má bílé květy, vyrůstající v kulovitých lichopřeslenech v paždí horních listů. Kalich nese deset pichlavých, při plodu háčkovitých zubů; dvoupyská koruna je 6–7 mm dlouhá. Tyčinky nevyčnívají z korunní trubky. Kvete v červenci až září.

Účinné látky: Obsahuje hořčinu marrubin, lakton s expektoračním účinkem bez emetického působení, třísloviny, saponin a kyselinu ursolovou.

Působení: Povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje trávící trakt, uvolňuje hleny při kataru průdušek. Má vlastnosti podobné chininu, Drogou jablečníku byl nahrazován chinin při malárii. Marrubiin působí cholereticky. Jablečník ovlivňuje nerovou soustavu a upravuje nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce. 

Použití: Jablečníkový čaj se používá v lékařství i homeopatii při onemocnění dýchacích cest, na podporu odkašlávání a při žlučníkových chorobách (hořčiny podporují vylučování žluče). Povzbuzuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a uvolňuje nervovou soustavu. Užívá se i jako studený nálev proti střevním parazitům. Zevně se používá na špatně se hojící a hnisavé rány, má protizánětlivé účinky. 

Výskyt: Jablečník je původem z jižní evropy. U nás se vyskytuje na rumištích a v plotech, hojnější je na jižní Moravě a jižním Slovensku.

Pro včely je výborným zdrojem nektaru a slabším zdrojem pylu.